Noticias
05.06.2010
"Pel medi ambient"

"Barcelona, pel medi ambient". Aquest és l´eslògan que lluïaaquell petit vehicle cisterna, davant del qual un empleat amb una mànega anava ruixant el terra, al parc de la Ciutadella, davant del Parlament. Mentre corria anava recordant que el meu fill, malalt de síndrome de fatiga crònica (SFC) i sensibilitat química múltiple (SQM) em va dir fa temps que no podria tornar al parc i que alguna cosa, present a l´ambient, li feia mal.

En acabar de córrer em vaig atansar a l´empleat de la mànega i li vaig preguntar quina substància estava aplicant. Amabilíssim, m´ho va explicar tot: "És un herbicida, Roundup... Ho mata tot... i és el més econòmic..., ja sap vostè, les empreses miren la pela i aquest producte és el més eficaç a un cost més baix..., i la veritat és que en gastem molt...". En arribar a casa em vaig informar i vaig comprendre.

Sovint, fent referència als malalts de SQM i SFC des d´àmbits científics s´ha fet servir l´analogia del canari del miner, aquella bestiola que servia per detectar gasos tòxics a l´interior de les mines. El canari del miner ho pagava amb la seva vida. Els afectats per aquestes malalties ho paguen amb el seu sofriment diari i amb l´abandonament i menyspreu salvatge que reben de les conselleries de Salut i Acció Social i Ciutadania. Mentrestant, seguim ruixant els nostres parcs amb productes que "ho maten tot".

Autor: Josep Carbonell

Fuente: La Vanguardia

digitalnature