Noticias
20.02.2010
La Plataforma contraresta amb dades del Ministeri de Medi Ambient

El col·lectiu diu que cada habitant de Montcada rep 12.000 quilos de contaminants cada any

La Plataforma Antiincineració va fer públiques ahir unes dades extretes del web del Ministeri de Ambient sobre les emissions de Lafarge Cementos a Montcada. “Són dades que la pròpia empresa envia al Ministeri”, va explicar José Luis Conejero, portaveu del col·lectiu. Segons l’informe, la cimentera supera amb escreix els llindars d’emissió a l’atmosfera permesos. Com a exemples, segons les dades, entre el 2003 i el 2007, la fàbrica va emetre una mitjana d’un milió de quilos de monòxid de carboni, quan el llindar màxim és de 500.000 quilos, i durant el mateix termini, va emetre una mitjana de 450 milions de quilos de diòxid de carboni, quan el màxim és de 100 milions. En conclusió, “cada ciutadà de Montcada rep a l’any 12.000 quilos d’emissions de Lafarge”, va indicar Conejero. 

Sobre l’informe que Salut ha enviat a l’Ajuntament –on diu que les dades de mortalitat a Montcada no difereixen gaire de les de la resta de Catalunya– la Plataforma considera que aquestes dades “no tenen res a veure amb la nostra petició de fer un estudi epidemiològic”. D’altra banda, el col·lectiu també ha explicat que ha presentat al·legacions sobre el primer control que Lafarge ha dut a terme per rebre l’autorització ambiental per fer servir biomassa. Entre d’altres arguments, el col·lectiu critica la manca d’informació i les traves que li han posat per accedir a l’expedient, que el control es va fer fora de termini, que les condicions del control no s’han complert i que existeixen més focus d’emissions dels que la firma fa públics. 

El Grup de Medi Ambient acusa els consellers de Salut i Medi Ambient i el govern local de defensar els interessos de Lafarge 

El Grup de Medi Ambient-Ecologistas en Acció considera que la resposta de la consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, que el govern municipal ha donat per vàlida, “és clarament indicativa de l’interès en defensar els interessos de la multinacional”. En un comunicat públic, el col·lectiu afegeix que l’estudi epidemiològic del CREAL (Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental) “demostra científicament l’índex de morts i de malalties cardiorespiratòries per la superació del límit de partícules fixat per l’OMS”.

El fet que la resposta de la consellera de Salut coincideix en el temps amb la proposta de resolució favorable de la Directora General de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Maria Comellas, sobre el control 2 de Lafarge sense haver donat resposta a les al·legacions formulades al control inicial 1, és una altra de les qüestions que denuncia la cimentera. El Grup ha anunciat que tornarà a presentar al·legacions al nou control amb l’objectiu de revocar l’autorització ambiental i impedir l’ús de biomassa com a combustible a les instal·lacions de Lafarge. El col·lectiu ecologista clou el seu comunicat instant la població a seguir lluitant, d’acord amb les recomanacions del pediatre i oncòleg Josep Ferrís i el químic nordamericà Paul Connett, que consideren que la proximitat de la cimentera respecte els habitatges té un fort impacte en la salud dels veïns.

 

Fuente: Laveu.cat

digitalnature